standard-title Megfigyelő rendszerek

Megfigyelő rendszerek

A különböző megfigyelőrendszerek, kamerarendszerek világszerte egyre elterjedtebbek, hiszen olyan biztonságtechnikai megoldást kínáltnak, amelyre egyetlen más eszköz sem képes. Ezek a rendszerek biztosítják a folyamatos megfigyelést, dokumentálják az eseményeket, amelyeket később egy esetleges bűncselekményt követően bizonyító erővel is fel lehet használni. Többször fordult már elő, hogy épp a kamera rendszernek köszönhetően sikerült elfogni az elkövetőt.

A kamerarendszerek korábban szinte kizárólag nagyobb kereskedelmi egységekben, pénzintézetekben voltak megtalálhatóak, ám a technika fejlődésével manapság mindenki számára elérhetőek. Már egy egyszerűbb, olcsóbb megfigyelő rendszer is hatalmas biztonságérzetet nyújt, és a megnövekedett kínálatból bárki megtalálhatja a számára ideális megoldást.

A térfigyelő kameráknak működési elvük alapján három csoportját különböztetjük meg.

Analóg kamerák

A legegyszerűbb kamerák tartoznak ebbe a csoportba, hiszen számtalan olyan szituáció van, amikor nincs szükség nagyon részletes felvétel készítésére. Ilyenkor segítséget nyújthat ez a költséghatékony megoldás. Az analóg kamerák legfőbb jellemzője, hogy a rendszer fizikailag is össze vannak kötve egymással. A megfigyelés és az adatrögzítés ugyanazon a helyen történik, a kamera és a rögzítő egység leggyakrabban vezetékkel kapcsolódik egymáshoz. Mint neve is mutatja, a rögzített kép nem digitális, hanem analóg lesz.

HD-SDI kamerák

Nagyfelbontású (akár Full HD) kamerák, amelyek az adatátvitelre koax kábelt használnak, és minden egyes képkockát tömörítetlenül digitális adatátvitellel küldenek a rögzítő egységnek. Segítségükkel már meglévő analóg kamerás rendszert is egyszerűen lehet modernizálni nagyfelbontású rendszerré, vagy akár hibrid kamerarendszer is kialakítható. Hátránya, hogy a maximális távolság jelismétlő nélkül a kamera és a rögzítőegység között maximum 250-500 méter lehet.

IP kamerák

Az IP kamerák képviselik a legmodernebb technológiát, hiszen vezetékek nélkül rögzíthetünk és továbbíthatunk felvételeket nagy felbontásban. Az IP kamerák képe bárhonnan elérhető, nincs szükség arra, hogy fizikailag is egy helyen legyen a kamera és a rögzítő. Az IP kamerák tömörítve továbbítják a digitális felvételt a rögzítőre, amely jellemzően egy számítógép.

 

 

Kialakítás szerint négy különböző típusú kamera kapható a piacon.

Box kamerák

Hagyományos kialakítású, többnyire téglalap alakú kamerák, amelyek sokáig a leginkább elterjedtek voltak. Mivel gyárilag nem rendelkeznek optikával, így személyre szabottan bármilyen lencsével felszerelhetőek. Leggyakrabban beltérre alkalmazhatóak, mivel az objektív üzemi hőmérsékletük alig fagypont alatt van. Kültérre kizárólag fűtött kameraházban alkalmazhatóak, viszont ebben a formában az egyik legelterjedtebb biztonsági kameratípus-félének számítanak. Egyes változatai rendelkeznek un. day&night (éjjel-nappal) funkcióval is, amelynek segítségével lehetőség nyílik az éjszakai képrögzítésre is.

Dome kamerák

A Dome kamerák nevüket formájukról kapták, az angol “dome”, vagyis kupola szó után. A dome kamerákat leggyakrabban beltéri felületek figyeléséhez használják, főleg lakásokban, éttermekben, egyéb üzletekben. Számos korszerű formában kaphatóak, így könnyen be tudnak illeszkedni bármilyen környezetbe. Kialakításuk miatt általában előre telepített objektívvel rendelkeznek, így telepítésükkor figyelembe kell venni, melyik területet szeretnénk megfigyelni. Fontos még eldöntetni azt is, hogy szükségünk van-e éjjellátó funkcióra, hiszen ezek a kamerák kaphatók infravörös led-megvilágítással is. Egyes modellek “vandál-biztos” kialakításúak, és speciálisan olyan területek megfigyelésére lettek tervezve, ahol potenciális rongálásnak van kitéve a megfigyelőrendszer.

Speed dome kamerák

Általában közterületeken, vagy nagyobb üzletekben használják ezt a modellt. Különbségük abban mutatkozik meg a hagyományos dome kamerához képest, hogy függőlegesen és vízszintesen is mozgatható az objektívük, és lehetőség van arra is, hogy egy előre beprogramozott útvonalon pásztázzanak.

Bullet kamerák

A Bullet biztonsági kamerák olyan kisméretű felvevőegységek, amelyeknek formája leginkább a lövedékre hasonlít, innen ered a nevük is (bullet=lövedék). Méretük általában kicsi, így nagyon könnyen szerelhetőek akár mennyezetre, akár falfelületre. A kis méret mellé kiváló minőségű képfelvevő teljesítmény, és kedvező ár társul. Emellett nagy előnyük még, hogy rendkívül változatos kivitelben állnak a vásárlók rendelkezésére. Kültéri és beltéri változatban, fix- vagy auto-fókusszal, valamint infravörös led-megvilágítással egyaránt elérhetőek. E kondíciókkal méltán váltak napjaink leggyakrabban alkalmazott, legnépszerűbb kameratípusává.

Panoráma Kamerák

Hasonlóan a multi megapixel kamerákhoz, a panoráma kamerák is nagy területek megfigyelésére lettek kifejlesztve. Rendszerint ipari környezetbe szánják ezeket az eszközöket, olyan helyekre, ahol szükség van arra, hogy 360 fokban tudják az eseményeket rögzíteni. A panoráma kamerákban általában négy különálló nagyfelbontású kap helyet, amelyek folyamatosan rögzítik a képeket, majd ezeket a felvételeket a megfigyelő rendszer szoftveresen fűzi össze. Használatuk költséghatékony, hiszen négy kamera helyett elég mindössze egyet telepíteni.

Multi megapixel kamerák

A technológia fejlődésével a korábbi gyengébb minőségű és felbontásban rögzítő kamerákat lassan felváltották a nagy felbontásra is képes eszközök, amelyek akár HD minőségben is képesek képeket tárolni. A multi megapixel kamerák még ezeken is túlmutatnak, hiszen manapság számos olyan kamera is létezik, amely képes 4K-s, vagyis UHD felvételek is készíteni. Jellemzően kültéri megfigyelésre használatosak, segítségükkel részletgazdag képeket rögzíthetünk hatalmas területekről is.

Beépített videó analitikával rendelkező intelligens kamerák

Ezen kamerák közös jellemzője, hogy az általuk rögzített képet szoftveresen egy fejlett algoritmus elemzi, majd végrehajta az előre programozott utasításokat. Felhasználási területük jellemzően az emberi erőforrás felszabadítása, az esetleges emberi hibák kiküszöbölése, hiszen egy olyan helyen, ahol a biztonsági személyzet egyszerre 16-20 kamerát figyel, nagyobb a hibalehetőség. Az algoritmus típustól függően képes érzékelni az egyszerű szabotázst, mozgás- vagy hanghatást, de akár képes lehet rendszámfelismerés esetén is riasztani, a fejlettebb típusok pedig olyan feladatok ellátásra is alkalmasak, mint az emberszámlálás.

Rejtett kamerák

Vannak olyan élethelyzetek, amikor kénytelenek vagyunk olyan kamerával megfigyelni a területet, amely szabad szemmel nem látható. Segítségükkel feltünés nélkül figyelhetünk meg például pénztári alkalmazottakat, de olyan élethelyzet is adódhat, amikor az érintett területen tartózkodók komfortérzetek miatt szükséges nem látható helyre telepíteni a megfigyelő rendszert. A rejtett kamerák elhelyezhetőek füstérzékelőkben vagy mozgásérzékelőkben vagy tükör mögé, az univerzális megoldást viszont a tűoptikával felszerelt kamerák nyújtják. Ezek a kamerák kis méretük miatt észrevétlenül beszerelhetők szinte mindenhová, tokozott változatuk pedig kiválóan alkalmas kültéri megfigyelésre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Alarm Elektronika első sorban a Dahua, a DiPix és a Pelco kameráit javasolja, hiszen két nagy múltú cégről van szó, amelyeknek magyarországi viszonteladója a cégcsoport egyik tagja, a DSC Hungária Kft. Természetesen cégünk ettől eltérő modellek telepítését és szervizét is vállalja. Amennyiben bármilyen kérdése van megfigyelőrendszerek tervezésével, telepítésével, szervizelésével, vagy akár csak az egyes kameratípusokkal kapcsolatban, keressen minket bizalommal! Szakembereink készséggel állnak az Ön rendelkezésére.