standard-title Riasztórendszerek

Riasztórendszerek

Egy riasztórendszer elsődleges feladata az illetéktelen behatolás jelzése, ezáltal a behatolók elriasztása, s végső soron a károkozás mértékének a csökkentése. Ügyfeleink számára fontos információ, hogy a riasztórendszerek soha nem egységes csomagban kaphatóak. Összeállításuk, elrendezésük minden esetben egyedi felmérést igényel, legyen szó ingatlanról, telephelyről vagy gyárterületről. A riasztórendszerek kiépítéséhez kapcsolódó igények és/vagy szükségletek felmérését szakképzett kollégáink minden esetben helyszíni kiszállással, ingyenesen, végzik el. A rendszerek tervezését, telepítését, garanciális és garancián túli szervizelést, a a lehető legnagyobb körültekintéssel és szakértelemmel valósítják meg.

Éppúgy riasztórendszernek számít egy egyszerű ablaknyitás elleni védelem, mint egy komplett irodaház felszerelése a legmodernebb eszközökkel.

A riasztórendszerek alapvetően három egységből állnak: az érzékelőkből, a fény- és hangjelző eszközökből, és a riasztóközpontokból. Technikailag lehetséges vezetékes illetve vezeték nélküli megoldás, de ezek kombinációja, vagy akár hibrid megoldások is. Az Alarm Elektronika mindkét megoldást biztosítani tudja ügyfelei számára.

A riasztórendszereket érzékelési módjuk, és feladatuk szerint az alábbi módon különböztetjük meg:

 

Kültéri védelem

Infrasorompó

Az infrasorompó elsősorban kültéri kerületi védelem érdekében kerül alkalmazásra, amivel egy láthatatlan kerítés szerepét tölti be. Hatótávolsága általában 50, 100, 200 méter. Működési elve az, hogy az adóegység modulált infravörös fényt bocsájt ki a vevőegység felé, s amennyiben ez a fénysugár megszűnik, a vevőegység programozásának megfelelően riasztást ad le.

Mikrohullámú sorompó

A mikrohullámú sorompó használata elsősorban – magasabb árának köszönhetően – nem annyira elterjedt, mint az infrasorompóé. Általában olyan helyeken kerül beépítésre, ahol az infrasorompó számára a körülmények nem megfelelőek. Működési elve nagyon hasonló az infrasorompóéhoz, a különbség csupán annyi, hogy infravörös fény helyett a mikrohullámú sorompó magas frekvenciájú jelet bocsájt ki az adóegységtől a vevőig. Nagy előnye, hogy nem érzékeny az időjárás változásaira, mint például a hőmérséklet, a napsütés és a köd.

Lépésérzékelő

A lépésérzékelők a védendő objektumot körülvevő talajban elhelyezett szeizmikus érzékelők, amelyek jelzést bocsájtanak ki, mikor a felszínen mozgó járművet vagy személyt észlelnek. Nagy előnyük abban áll, hogy szabad szemmel semmilyen nyoma nem látható annak, hogy riasztórendszer lenne telepítve, a jelzésérzékenységük pedig állítható.

Kültéri mozgásérzékelő

A mozgásérzékelők a magánszférában a leggyakrabban alkalmazott riasztórendszerek, hiszen kedvező áron beszerezhetők változatos formákban, így szinte bárhová telepíthetőek. Működési elvük hasonlít az emberi szemhez észlelési mechanizmusához; a mozgásérzékelő a telepítést követően egy adott területet “figyel”, az érzékelőben beépített lencse pedig begyűjti és koncentrálja a jelet, vagy növeli a látóteret. Szinte minden modell programozható, ún. alkonykapcsolóval rendelkezik, amelyet beállítva meghatározhatjuk azt a külső fényerősséget, amelynél aktiválódik a védelem.

 

 

Héjvédelem

A héjvédelem elsődleges funkciója, hogy a védeni kívánt objektumba nyílászárón, vagy falon keresztül történő behatolást megakadályozza. Így az ingatlan belső része szabadon használható, a belső mozgásérzékelők kikapcsolhatóak. A héjvédelmi rendszerek nagy előnye abban rejlik, hogy képesek a betörést még a mozgásérzékelők előtt jelezni, viszont önmagukban ritkán kerülnek alkalmazásra, inkább más riasztórendszerekkel kombinálva védik a célterületet.

Nyitásérzékelő

A nyitásérzékelők használata lehetővé teszi a nyílászárók nyitásának és zárásának ellenőrzését. Működési elvük a mágnesességen alapszik. A nyitásérzékelő szerkezetbe épített ún. REED érzékelő teszi lehetővé, hogy a berendezés jelezzen ha “eseményt” észlel. A riasztórendszerhez kapcsolódhat vezetéken, és vezeték nélkül is, valamint egyaránt elérhető befúrható, és rászerelhető kivitelben is.

Üvegtörés érzékelő

Az üvegtörés érzékelőknek több fajtája is létezik. Leggyakrabban az ún. akusztikus üvegtörés érzékelőt használják, mivel gyorsan telepíthető, és több ablak, nagyobb üveg felület védelmére alkalmas. Ezek az eszközök általában lapos, tenyérnyi nagyságú készülékek, amelyek mikrofonból és elektronikából állnak. Az üvegtörés frekvenciájára hangolt szelektív erősítőt mikrofon vezérli, így a jó minőségű eszközöket nem fogja “becsapni” a telefon csörgése, vagy más környezeti zaj.

Rezgés érzékelő (falbontás érzékelő)

A rezgésérzékelők elsődleges funkciója az, hogy a védendő felületre szerelve jelezzék, ha rezgést érzékelnek azon. Leggyakrabban széfekre, falakra szerelik fel, hogy azoknak esetleges betörését, rongálását jelezni tudják a riasztóközpontnak.